Följ med på studieresa till Halland

Företagslyftet bjuder in dig som är landsbygdsföretagare i Norrbotten till en studieresa fullmatad av inspiration, ny kunskap och nya upplevelser!

Under fyra dagar besöker vi framgångsrika företag på halländska landsbygden som på olika sätt nischat sin verksamhet till att bli lönsamma företag och inspirerande förebilder.

Vårt mål är att du som företagare ska få med dig många konkreta idéer och verktyg som du kan använda i din egen verksamhet, och vi tror att inspirationen från de halländska företagen tillsammans med kunskapsutbytet mellan er deltagare kommer ge en värdefull skjuts i just ditt företags utveckling framåt.

Så anmäl dig redan idag – den här möjligheten vill du inte missa!

Obs! Sista anmälningsdag 18 oktober!

Program 12-15 januari 2025

Dag 1

  • Flyg Luleå – Ängelholm
  • Lanthotell Lögnäs Gård – Är från början ett mjölkkoföretag (60 kor) som började i liten skala med bed and breakfast. Ägarna byggde ett äldre stall till hotell och företaget expanderade, ökat sin omsättning fem ggr på 10 år, men behållit mycket bra vinstmarginaler. Idag är det en är en mångfacetterad microdestination med bland annat restaurang, hotell, spa, camping och aktiviteter. Vi träffar Linda Andersson som är VD och som berättar om företagets resa som hon och hennes man gjort. Här äter vi även middag och övernattar. Omsätter kring 35 miljoner och varit årets spjutspetsföretag.

Dag 2

  • Skottorps Säteri – ett modernt och expanderande lantbruksföretag i Laholm. Brukar tio gårdar med 1500 mjölkkor, köttproduktion, energiproduktion och 3500 hektar odlad mark. Delaktiga i Skottorps mejeri. Syskonen Karl-Johan, Anna, Elin och Erik samt deras far Lars-Inge Gunnarsson och hans sambo Monika Andersson. Årets spjutspetsföretag 2024!
  • Ullarps Gård – Har utvecklats från köttproduktion (tjurar) och spannmål till att idag vara en En diversifierad gård med bland annat fårskötsel, grisuppfödning, äggproduktion, grönsaksodling och gårdsbutik. Vi träffar Per-Anders Henriksson och Charlotte Pedersen som berättar om verksamheten.
  • Berte Qvarn och gård och SIA Glass – Berte Qvarn har en av Sveriges modernaste kvarnar (levererar det mesta av mjölet till Polarbröd), och tillsammans med SIA Glass, som tillverkat glass sedan 1961. Gården har mjölkkor (240 st). Bertekoncernen omsätter drygt en miljard. Vi träffar Per Stenström som är ordförande i koncernen och har mycket stor erfarenhet från Livsmedelsbranschen.
  • Tiraholms Fisk – Ett intressant företag som har utvecklat mycket kring insjöfiske och som destination. Vackert belägen vid sjön Bolmen bedriver man fiskeverksamhet, livsmedelsförädling, hotell, restaurang och gårdsbutik. Vi träffar Malin Ekvall som är nästa generations företagsledare. Årets spjutspetsföretag 2020. Vi äter middag och övernattar på hotellet. 

Dag 3

  • Salltorp Lantbruk – Blev årets mjölkföretagare 2024. Företaget kombinerar mjölkproduktion (240 kor), ungdjursuppfödning och växtodling. Var en av de första i Sverige med embryoöverföring. Vi träffar Sven, Gun och sonen Oskar Karlsson.
  • Långås Potatis & Rotfrukter – Ett odlarägt företag som odlar främst i Halland och norra Skåne. Här kyl-lagras och förädlas potatisen innan den levereras till restauranger och storkök. Stor vikt läggs vid hög kvalitet från odling till kund. Har stor betydelse för potatisodlingen i Halland. Vi träffar ordförande Tore Holmefalk och vd Jesper Sjögren.
  • Ragnarssons Gård – På gården Kärragärde bedrivs ekologisk grisuppfödning med 160 suggor. Har ett unikt stall designade för grisens naturliga beteende, bland annat med hjälp av etologer (läran om djurs beteende) från SLU. Håller mycket hög köttkvalitet. Har ett eget varumärke som rullar på bra. Här träffar vi ägarna Gun och Martin Ragnarsson som drivit verksamheten sedan 1990.
  • Ästad Vingård – Ett mycket intressant företag som har gått från 30 ekologiska mjölkkor till att idag vara en mycket populär och välrenommerad besöksdestination. Bedriver vinodling, hotell, spa, restaurang (med en stjärna i Guide Michelin). Idag drivs verksamheten av tre syskon. Vi får träffa Daniel Carlsson som är vd, och som berättar om företagets intressanta resa. Vi äter middag och övernattar här.

Dag 4

  • Öströö Fårfarm – Sista dagen besöker vi Öströö Fårfarm, beläget vid Åkulla bokskogar. Här finns förutom de 550 gotlandsfåren slakteri (legoslaktar också), café, gårdsbutik för livsmedel och hantverksateljé för ull och skinnprodukter mm. (Tid kommer finnas för att handla i butikerna.) Mycket populärt besöksmål. Jeanette och Kristian Carlsson bedriver verksamheten på en arrendegård och berättar om verksamheten och de utmaningar de har haft att hantera. Vi äter lunch här innan avresa.
  • Flyg Landvetter-Arlanda-Luleå

 

Preliminärt pris: Per person i dubbelrum 5400 kr. Per person i enkelrum 6800 kr
Priset ingår flyg, transfer mellan besöksmålen, alla måltider samt övernattning. Spa kan vara möjligt på två av boendena.

Anmälan: Anmälan och detaljerat program, mejla ove.karlsson@lansstyrelsen.se.

Läs mer om Företagslyftet

 

Bruna hästar i frostigt landskap. Landskap i Halland med grönskande gräs, träd med ännu kala grenar och blå himmel med vita moln.