Start / Kunskapsunderlag 2022-2030 / Sammanfattning av input från åhörare vid workshop
Under 2020 och 2021 har Samordnaren för Nära Mat, tillsammans med styrgruppen, ansvarat för en revideringsprocess av den regionala strategin. Processen har bestått i ett antal möten och dialog med aktörer i livsmedelsbranschen i Norrbottens län. Fyra större konferenser har genomförts digitalt mellan den 10 november 2020 och 4 maj 2021 med 70–90 deltagare per tillfälle. Totalt ca ca 200 enskilda personer deltagit på dessa konferenser.
Teman för konferenserna har utgått ifrån de prioriterade områden som presenterades i Norrbottens livsmedelsstrategi 2016–2020. Programinnehåll under dessa konferenser har dels bestått i en uppföljning av genomförda aktiviteter som genomförts regionalt mellan 2016–2020, dels ett erfarenhets- och kunskapsutbyte från det regionala arbetet under dessa år. Utöver det har konferensernas program innehållit inspel från andra aktörer och aktiviteter som görs runt om i landet som ett resultat av den nationella livsmedelsstrategin eller andra regionala strategier. Deltagarna har dessutom delats in i workshopgrupper för att föra dialog och komma med input kring behov och målbild för Norrbottens livsmedelsstrategi 2021–2030. Under konferenserna har en skribent tagit anteckningar från föredragen.
I alla workshopgrupper har funnits ansvariga sekreterare och samtalsledare som antecknat gruppernas diskussioner och input. Detta material presenteras nedan.
Deltagarnas input är sammanställt av: Gunnar Jonsson, Nära Mat
För att på ett sammanfattande sätt kunna återge de synpunkter som deltagarna vid de fyra konferenserna gav, har en innehållsanalys gjorts av anteckningarna från samtalsgrupperna. Anteckningarna har upprepade gånger läst igenom för att finna likheter och skillnader i de synpunkter och argument som har förts fram. Utifrån likheter (liknande innebörd) har de enskilda synpunkterna kunnat föras samman till olika teman Till att börja med analyserades de fyra konferenserna som en helhet. Det blev då möjligt att urskilja fyra teman som återkom och återfanns i flera eller samtliga gruppdiskussioner. Eftersom de återkom frekvent, blir det en viktig signal om deltagarnas målbild, det vill säga, vad som deltagarna ser som viktig att åstadkomma i det fortsatta och reviderade arbetet med livsmedelsstrategin. De fyra huvudteman som framkom ur gruppsamtalen var:
Nedan återges, sammanfattas och exemplifieras synpunkter som kom fram under de olika gruppsamtalen/workshoparna. De synpunkter och argument som återges är sådana som kan anses vara representativa för det samtal som enligt anteckningarna har förts. Av utrymmesskäl har inte alla enskilda synpunkter kunnat återges.
Den första konferensen Uppstart Nära mat 2.0, ägde rum 10 november 2020. Temat för workshopsamtalen var Identitet och stolthet. Deltagarna ombads att samtala om vad vi kan göra för att stärka identiteten och stoltheten hos våralivsmedelsproducenter och för den norrbottniska maten. Ur anteckningarna från gruppsamtalen kom det bland annat fram att:
Det är viktigt att på olika sätt och ur olika perspektiv, stärka barn och ungdomars kunskaper om mat och hälsa. Detta rymmer dimensioner av trygghet, känslor och faktakunskaper.
Det är bra och eftersträvansvärt att bygga in kulturen i matproduktionen. Kan gälla samtliga produktionsområden men kan vara särskilt aktuell inom rennäringen eller fisket.
Storytelling kan vara ett sätt att stärka identitet och stolthet.
Under samtalen lyftes även att det finns behov av enklare och smidigare administration av olika miljö- och hållbarhetsmärkningar. Det påpekades även orimliga regeltillämpningar beträffande storskaligt yrkesfiske och enskilda fiskare.
Den andra konferensen Nya marknader, konkurrenskraftig matproduktion och energi ägde rum 2 februari 2021. Deltagarna fick i samtalsgrupper samtala om hur konkurrenskraften ska kunna ökas i norrbottnisk matproduktion. Ur anteckningarna från gruppsamtalen kom det bland annat fram att:
Mjölk och köttproduktion lyftes som ett område som behöver prioriteras. Norrbotten har bra förutsättningar för mjölk och köttproduktion. Länet får inte tappa mer av mjölkvolymen, måste bibehålla och successivt öka volymen Med fler mjölkkor blir det i förlängningen mer slaktdjur till slakterierna i länet, som idag har brist på slaktdjur. Därför finns behov av att attrahera nya mjölkbönder att starta upp. Detta fordrar utbildning och kompetensförsörjning.
Tillgänglighet av de livsmedelsprodukter som produceras är essentiell. Handeln är en nyckelspelare som måste engageras. Branschen och dess olika livsmedelsgrenar kan inte i längden endast stödja sig på gårdsförsäljning eller REKO-ringar. Produkterna måste också bli tillgängliga i vanlig butik, vilket fordrar större volymer.
Under den andra konferensen diskuterades även hur norrbottnisk livsmedelsproduktion kan bli en aktiv del i Sveriges beredskapsarbete. Synpunkter som kom fram var bland annat:
Den tredje konferensen Kunskap om hållbar mat och folkhälsa ägde rum den 25 mars 2021. Deltagarna fick till uppgift att samtala om vad som är viktig kunskap om hållbar mat och folkhälsa.
Den fjärde konferensen Kompetensförsörjning och innovationer ägde rum 4 maj 2021 Deltagarna ombads att samtala om vilka färdigheter och kompetenser som saknas eller behöver förstärkas hos branschens aktörer för att vi ska få konkurrenskraftiga och hållbara företag.
Det högre kompetens bland de som stiftar lagar och regler för att vi ska få mindre stelbenta system (exempelvis inom fiskerinäringen).
På naramat.nu använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.