Mjölk och fil står på menyn när Nära Mat podden gör ett besök på Norrmejeriers mejeri i Luleå. Norrmejerier är Norrlands största livsmedelsföretag och ägs av våra norrländska mjölkbönder. Med sina tre mejerier i norra Sverige förädlar de 200 miljoner komjölk om året. Luleåmejeriets platschef Ann Kula berättar om medvetna satsningar för att anställa fler kvinnor och hur man lyckas med produktutveckling. Hon pratar också om restflöden och grillost.
Programledare: Hulda Wirsén, Länsstyrelsen i Norrbotten.
- Precis som rumpnissarna i Ronja Rövardotter frågar "varför gör dom på detta viset", precis så gör vi också. Att ifrågasätta och tänka på om vi kan jobba på något annat sätt som är bättre. Vi har jobbat med LEAN production sedan 2008.
– Vi har medvetet haft en strategi för att anställa fler kvinnor. Nu har vi 30 procent kvinnliga anställda och det har också bidragit till ett mycket bättre arbetsklimat. Det blir inte lika tufft och macho.
Ann Kula, platschef på Norrmejeriers mejeri i Luleå
På naramat.nu använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.