Mat från hav och vatten

Den här sidan riktar sig till dig som jobbar med fiske och vattenbruk. Du hittar kunskapsbanker, tips på nätverk och projekt där du kan utveckla kunskaper för ditt företag.

Regionala projekt och aktiviteter

Freshwater fish for Sweden

Projektet hade som mål att ta fram riktlinjer för framtida produkter baserade på insjöfisk för svenska konsumenter, där så mycket som möjligt av råvaran används.

Golleguolli – Fiskens guld

Det långsiktiga målet var att intresset för det samiska köket skulle öka och efterfrågan på samiska produkter stiga. vilket leder till ökad lönsamhet hos företag och att nya företag skapas.

Nära Mat podden: fiskaren Axel Nordmark

Axel startade eget företag som fiskare i Norrbotten. Idag fiskar han allt från löja till lax. I podden berättar han om att starta upp från grunden utan en generation fiskare i familjen.

Nationella projekt och aktörer

Blå mat - centrum för framtidens sjömat

Blå mat - centrum för framtidens sjömat är en centrumbildning som verkar för att Sverige ska bli en ledande producent av hållbar sjömat. Blå mat samlar universitet, forskningsinstitut, företag, regioner och organisationer verksamma inom sjömatssektorn.

Sjömatsfrämjandet

Sjömatsfrämjandets syfte är att främja en långsiktig, god utveckling för fisk och skaldjur. Med en samlad och genom att utgå från våra myndigheters regelverk, vill de bidra till en trygg och hållbar fisk- och skaldjurskonsumtion samt förmedla hur sjömat skall hanteras och tillagas för att ge säkra, välsmakande och näringsrika fiskrätter.