Skola och undervisning

På denna sida hittar du som pedagog verktyg och stöd för att själv jobba med hållbar mat i din undervisning.

Vi vill att barn och unga i Norrbotten har god kunskap om vår livsmedelsproduktion och förstår vilka förhållanden vi har i Norrbotten för att producera bra och hållbar mat. Därför har vi jobbat tillsammans med pedagoger, lärosäten, skolor och experter för att ta fram ett regionalt anpassat utbildningsmaterial som också är anpassat efter läroplanen.

Var kommer maten ifrån?

Se videon där barnen har fått besöka en lantgård och fått konkreta upplevelser av bland annat djurhållning, växtodling och matproduktion.

Mat och lärande för en hållbar utveckling i skolan

Importerat, ekologiskt, lokalt och processat? Hur ska man tänka kring hållbarhetsfrågor som har med vår mat att göra? Vad är egentligen ett bra miljöval och är det också bra för samhället vi lever i? Gunnar Jonsson, biträdande professor i pedagogik vid Luleå tekniska universitet, berättar om hur lärare och skolpersonal kan tänka kring hållbarhetsfrågor som rör mat och matproduktion. 

Undervisningsmaterial för pedagoger

På denna sida finns undervisningsmaterial du kan använda dig av i din undervisning.

Pedagognätverket Hållbar framtid

Deltagare i nätverket är förskolor och skolor som intresserar sig för att arbeta med hållbar utveckling och Agenda 2030. Nätverket har bjudit på gästföreläsningar, och olika workshops.

Skolmåltiden som pedagogisk resurs

Skolmåltiden är en viktig resurs för barns och elevers lärande. I Nära Mats samarbeten med förskolor och skolor har det blivit tydligt att matfrågan är aktuell i många olika skolsammanhang.

Food education for the future

Projektet Food education for the future är ett samarbetsprojekt mellan Norge, Sverige och Finland. Det finansieras av Interreg Aurora och medfinansieras av Region Norrbotten och projektets partners. 

Tips och länkar

Besöksgårdar i Norrbotten

Att göra studiebesök på en gård är oftast mycket uppskattat av både barn, pedagoger och lantbrukare. Genom LRF Norrbotten kan ni få hjälp att hitta gårdar som tar emot studiebesök.

Skolträgårdar i Norrbotten

I skolträdgårdarna fick elever, lärare och föräldrar tillsammans ta hand om en trädgård, från planering och anläggning till skörd och tillagning med stöd från Hushållningssällskapets rådgivare. Läs slutrapporten via länken

Skolodling och samisk kultur går hand i hand

Läs artikeln om Sameskolan i Jokkmokk som med hjälp av Hushållningssällskapet har anlagt en skolträdgård som kompletterar undervisningen kring samiska traditioner och livsmedelsförsörjning.

Pedagogiska exempel i undervisningen

Snälla händer i Jokkmokk

Sorteringsövningar i Gunnarsbyn

Tema "Matens ursprung" på Örnässkolan

Matens mysterier i Boden

Honungsbin och pollinering

Besök i gymnasieklasser

Utbildningar inom den gröna sektorn

Jobbagrönt.se

Funderar dina elever på vad de vill jobba med i framtiden? På jobbagrönt.se finns inspiration och information om utbildningar och yrkesroller inom det gröna näringslivet.

Grans naturbruksgymnasium

På Grans naturbruksgymnasium i Piteå finns flera olika utbildningar där en får lära sig mer om djur, natur, odling och lantbruk. Det självklara valet för den som vill jobba i de gröna näringarna.

Svergies lantbruksuniversitet

Vill man bli expert på mat, lantbruk, miljö och hållbarhet, då kan man söka sig till Sveriges lantbruksuniversitet. Här finns program på både grundnivå och avancerad nivå.