Inbjudan: Hållbar blå tillväxt i norra Sverige

Söker du inspiration och vill vara en del av den blå tillväxten i norra Sverige? Under hösten öppnar möjligheten att söka stöd från det nya Havs-, fiskeri- och vattenbruks­programmet, en satsning för att påskynda utvecklingen av det svenska vattenbruket och ett hållbart fiske med fokus på det småskaliga kustnära fisket och miljön.

Under senare delen av hösten 2022 öppnar möjligheten att söka stöd från nya Havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet. Länsstyrelsen Gävleborg, Dalarna, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten i samarbete med Landsbygdsnätverket erbjuder av den anledningen ett inspirationsseminarium både för dig som redan är verksam i den blå näringen men även för dig som är nyfiken på branschen. Under ett två timmar långt digitalt seminarium får du möjlighet att lyssna på hur företag i den blå näringen arbetar idag och om potentialen med den blå näringen i norra Sverige.

Vid eventuella frågor kontakta matkompassen@lansstyrelsen.se

Länk till inspirationsmötet skickas ut någon dag före mötet.

Program

13.00 Inledning

En framtidsspaning i det blå! Veronica Andrén, Landsbygdsnätverket ger en bild hur svenskt yrkesfiske och vattenbruk kan bidra till målen i den svenska livsmedelsstrategin

Havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet 2021-2027 , Anna Orestig, Jordbruksverket informerar om vad programmet ska främja och för vad kan man söka?

Vi delar upp i två rum, du får själv välja vilket rum du vill delta i utifrån ditt intresse -Vattenbruk en framtidsnäring eller Hållbara produkter från sjöar och hav.

Rum 1 Vattenbruk en framtidsnäring

13:30 Möjligheter för ett hållbart vattenbruk i Norr! Markus Langeland, RISE

13.45 Ett framgångsrikt avelsarbete, Christer Lindberg, Vattenbrukscentrum Norr

Rum 2 Hållbara produkter från sjöar och hav

13.30 Ekosystembaserad Havsförvaltning – ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet i samklang, Erica Hasslar, projektledare för Pilot Södra Bottenhavet Tierps kommun och Cecilia Solér, Universitetslektor, handelshögskolan vid Göteborgs universitet,

14:00 Gemensamt: Försäljning och förädling

14.05 Underutnyttjade fiskarter! Emma Gabrielsson, Guldhaven Pelagiska

14.20 Surmört – en värdig ersättare eller? Björn Lundgren, Rovögerns surströmming

14.30 Från sjön till restaurangen, Malin Ekwall, Tiraholms fisk

14.50 Summering med moderator Veronica Andrén

15.00 Avslut

VAR: Digitalt
KOSTNAD: Gratis
SISTA ANMÄLNINGSDAG: 15 nov 2022

EU logotyp