Start / Uncategorized / Från trålning till burk – En lärorik dag i fiskehamnen
I slutet av augusti 2024 besökte sju klasser i årskurs 4 och 5 i Kalix Storöns fiskehamn för att lära sig om fiske och de lokala delikatesserna löjrom och surströmming.
Vid besöket togs klasserna emot av en yrkesfiskaren Roger Andersson. Rogerberättade och visade hur det går till att tråla löja. Lärarna och eleverna fick först se hur ett sjökort ser ut och fick veta hur fiskaren väljer fiskeplats, var näten ska läggas eller när trålen ska sänkas för att få fångst.
Efter genomgången fick eleverna och lärarna kliva ombord på fiskebåten. På båten fick eleverna en genomgång där Roger bland annat berättade att trålen fungerar som en jättestor håv. Han visade också hur smålöjan selekteras bort från trålen för att växa vidare, och hur de stora löjorna hamnar i ”slacken”, för att sedan tas upp med kranen på båten för att tippas in i bingarna.
Efter genomgången fick eleverna åka på en tur med trålaren. Under turen demonstrerades hur kranen, rullen, ekoloden, radarn och all annan utrustning fungerar. Många av eleverna uppskattade båtturen och en del barn ville också prova att styra båten.
Förutom Robert fick eleverna även möta fritidsfiskaren Roland Stenman. Roland demonstrerade hur man tar upp strömningsskötarna från båten upp på kajen och vidare till ”skakmaskinen”. Han berättade att fisken sedan rensas, sköljs och läggs i tunnor. Barnen fick sen lära sig allt om salthalter och jäsningsprocesser, för att resultatet ska bli surströmming. Även om Roland är kunnig inom området kan det hända att vissa tunnor med surströmming inte utvecklas på rätt sätt. Han visade klasserna en tunna som skulle kassera för att jäsningen inte blev som den skulle.
Avslutningsvis fick eleverna observera hur man paketerar strömmingen från tunna till burk. De fick också provsmaka såväl fisken som rommen. De flesta av eleverna vågade smaka, och de flesta tyckte att det var gott.
Fisket är en viktig del av vår matproduktion i Norrbotten och fem procent av Sveriges produktion av fisk finns i här. Trålfisket efter siklöja och surströmming är ekonomiskt viktigast i Kalix, men det fiskas också lax och sik. Siklöjan är en liten laxfisk som trivs utmärkt i Bottenviken och mår bra och gynnas av rent vatten med låg salthalt som kommer sig av allt det sötvattnet som de stora älvarna för ut i havet. Produkten Kalix Löjrom är en unik produkt som är skyddad i EU och gör att fisket efter just siklöja är ekonomiskt lönsamt.
På naramat.nu använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.