Centrumbildningen för Blå mat är den största hittills på svensk sjömat med en finansiering på 48 miljoner kronor från det statliga forskningsrådet Formas. Visionen är att göra Sverige till en ledande leverantör av hållbart producerad sjömat. Finansieringen skall pågå i fyra år, med möjlighet till ytterligare fyra års förlängning. Idag är den svenska sjömaten eftersatt och vi importerar hela 72 procent av all sjömat vi konsumerar.
Sjömat är ett samlingsnamn för fisk, skaldjur och alger från sjöar och hav, vildfångade och odlade. Sverige, med en lång kuststräcka, många sjöar och ett tydligt miljötänk, har goda förutsättningar för att nyttja sina potentialer och bli en ledande producent av hållbar sjömat. Bakom centrumbildningen står en nationell samling av forsknings- och innovationsaktörer, regioner, kommuner, organisationer samt ett fyrtiotal företag från hela landet. Norrbotten finns representerat genom flera aktörer bland annat Nära Mat, Norrbottens livsmedelsstrategi, som är en av samverkansaktörerna som står bakom ansökan.
Läs gärna mer om satsningen i tidningen Svensk Fisknäring Nr 1 år 2021, som du kan läsa HÄR!