Besök på mjölkgården Glimma i Pålänge

Under hösten 2024 fick fyra klasser från Kalix besöka mjölkgården Glimma i Pålänge och lära sig allt om lokal mjölkproduktion. Arbetet med skolorna är en del av Interregprojektet Food Education for the Future som ska ge lärare och elever kunskap om hur det är går till att producera mat.

Mjölkens resa från ko till butik

På gården togs klasserna emot av Viktor Lundbäck som berättade om hur deras kor producerar mjölk som man sedan kan köpa i affären. Viktor visade eleverna åkermarkerna som behövs för att producera gräs och korn till kornas mat. Han förklarade också hur man slår, tar tillvara på fodret och lagrar det så att det ska innehålla så mycket näring som möjligt så att korna ska må bra och producera mycket mjölk.

Möjlighet att uppleva med sina egna sinnen

Lärarna och barnen fick sen utforska fler delar av gården för att se och uppleva allt med sina egna sinnen. Många av barnen tyckte först att det luktade illa, men sen tog upplevelserna över när de vandrade igenom ladugården. Eleverna fick bland annat klappa kalvarna, se hur mjölkningen går till och många av de undrade varför korna låg och tuggade hela tiden. Till svars berättade Viktor att korna har fyra magar och måste tugga om gräset flera gånger för att de ska få ut all näring från gräset för att kunna producera mjölk.

Efter besöket på mjölkgården när eleverna var tillbaka i klassrummen fick de tillsammans med lärarna prova på att separera grädde och göra smör. Det godaste smör de smakat enligt flera av barnen.

Logotyp Interreg Aurora. EU-flagga. Interreg Aurora Co founded by the European union. Food education for the future.