Från trålning till burk – En lärorik dag i fiskehamnen

Från trålning till burk – En lärorik dag på Storöns fiskehamn I slutet av augusti 2024 besökte sju klasser i årskurs 4 och 5 i Kalix Storöns fiskehamn för att lära sig om fiske och de lokala delikatesserna löjrom och surströmming. Vid besöket togs klasserna emot av en yrkesfiskaren Roger Andersson. Rogerberättade och visade hur […]
Projektet Företagslyftet får höga betyg av företagen

Projektet Företagslyftet som riktat sig till företag på landsbygden i Norrbotten har precis avslutats och resultaten av projektet är goda. Nära 100 aktiviteter har genomförts och som mest har drygt 500 personer deltagit. Företagslyftet har pågått sedan 2023 och fokuserat på hållbar företagsutveckling på de fem områdena strategi, ekonomi, produktion, marknad och ledarskap i syfte […]
Besök på mjölkgården Glimma i Pålänge

Besök på mjölkgården Glimma i Pålänge Under hösten 2024 fick fyra klasser från Kalix besöka mjölkgården Glimma i Pålänge och lära sig allt om lokal mjölkproduktion. Arbetet med skolorna är en del av Interregprojektet Food Education for the Future som ska ge lärare och elever kunskap om hur det är går till att producera mat. […]
Bygge av insektshotell för viktiga pollinatörer

De byggde insektshotell för viktiga pollinatörer Studenter på lärarutbildningen vid Nord universitet hade i en kurs pollinatörer som tema kopplat till hållbar utveckling. Som åtgärd för att hjälpa pollinatörer skapade de hotell som uppväxt- och övervintringsplatserna för insekterna, främst boplatser för ägg och larver av vildbin. Många insekter som exempelvis humlor och bin, är pollinatörer […]
Skolträdgårdar i Korsholm

Skolträdgårdar i Korsholm Våren 2024 skapades de första skolträdgårdarna i Korsholm inom projektet. Samtidigt skapades ett nytt klassrum ute med möjligheter att integrera skolträdgården i olika ämnen. Trädgårdarna ger skolorna möjligheter att konkret lära barnen varifrån maten kommer från. Eleverna får också värdefull kunskap och erfarenhet kring odling. Odlingen ger barnen handlingskraft och bidrar till […]
Företagslyftet – Ledarskap

Föreläsningar om ledarskapsutveckling Inom Företagslyftet finns material för produktionsutveckling att ta del av. I ERFA-grupperna fördjupar vi arbetet med de företag som är med och processar materialet tillsammans. Mejla oss på naramat.norrbotten@lansstyrelsen.se för att få en länk till materialet.
Webbinarier i Företagslyftet

Företagslyftet erbjuder landsbygdsföretagare i Norrbotten webbinarier för att inspirera och utveckla kunskaper inom strategisk företagsledning. Save the date! Inbjudan med ytterligare information kommer ut löpande. 18 december – tema strategi Tid: 12.50 – 14.30 Kostnad: Webbinarierna är kostnadsfria. Anmälan: Mejla till naramat.norrbotten@lansstyrelsen.se Länk för deltagande skickas ut strax innan aktiviteten via e-post, efter att du […]
ERFA-träffar i Företagslyftet

I Företagslyftet erbjuds företagen att delta i en ERFA-grupp. ERFA står för erfarenhetsutbyte och syftet är att företagen utifrån nya kunskaper delar med sig av HUR de själva jobbar med att implementera ett förbättringsarbete i sina verksamheter. Under våren 2023 startas de första ERFA-grupperna upp i länet. Dessa grupper kommer bestå av ett mindre antal […]
Pressmeddelande Företagslyftet

Länsstyrelsen lanserar Företagslyftet för att öka lönsamheten hos landsbygdsföretag i Norrbotten Företagslyftet är ett initiativ inom ramen för Norrbottens livsmedelsstrategi, Nära Mat, som ska ge norrbottniska landsbygdsföretag kunskaper och insikter inom företagsledning för att kunna utveckla sina verksamheter. Företagslyftet löper till 2025 och erbjuder bland annat föreläsningar, workshops, företagsbesök, erfarenhetsutbyte, podcasts och studieresor. Under våren […]
Anmäl dig till Företagslyftets nyhetsbrev

Anmäl dig till Företagslyftets nyhetsbrev! Få uppdateringar om Företagslyftets aktiviteter och inbjudningar till seminarier, webbinarier, företagsbesök och studieresor. Mejla naramat.norrbotten@lansstyrelsen.se Vad är Företagslyftet? Passion för landsbygd. Sinne för företagande. Vi vill att hela Norrbotten ska kunna äta mer närproducerad mat. För att lyckas behöver vi fler landsbygdsföretagare som gör sin passion till lönsamma företag. Företagslyftet […]
Tydliga ramar – en förutsättning för en lyckad skolmåltid

Maria Edholm har mångårig erfarenhet som både fritidspedagog och lärare i grundskolan. Numera arbetar hon som universitetsadjunkt vid Luleå Tekniska Universitet, avdelningen för pedagogik, språk och ämnesdidaktik. Under sina år som lärare har hon identifierat några nyckelfaktorer för en väl fungerande skolmåltid. Text: Linnea Davinder, (praktikant våren 2022) Dietist och studerar Måltidsekologi vid Örebro universitet […]
Goa Grans lyfter fram betydelsen av inbjudande samtal

I restaurangen på den kommunala gymnasieskolan Grans träffar vi kockarna Kerstin, Jesper och Catarina. Vid ingången sitter en griffeltavla med texten ”Minska matsvinnet”, där veckans uppmätta matsvinn presenteras. Kockarna berättar att de märkt att det börjat slängas mer mat och att de därför kände att de behövde ta tag i saken. De gör sådana här […]