Nära Mat: Norrbottens livsmedelsstrategi 2022-2030
Nära Mat: Norrbottens livsmedelsstrategi presenterar en gemensamvision och målbild för vad länets aktörer tillsammans ska verka föratt uppnå i Norrbottens län. Länsstyrelsen i Norrbotten, Region
Start / Publikationer / Typ / Rapporter
Välj ett ämne, typ eller år. Klicka på Rensa för att se alla.
Nära Mat: Norrbottens livsmedelsstrategi presenterar en gemensamvision och målbild för vad länets aktörer tillsammans ska verka föratt uppnå i Norrbottens län. Länsstyrelsen i Norrbotten, Region
I denna handlingsplan presenteras en konkretisering av åtgärder föratt uppnå de strategiska målen i Nära Mat: Norrbottens livsmedelsstrategi2022–2030. Handlingsplanen kan utvärderas och justeras vidbehov år
På denna sida presenteras kunskapssammanställningar samt input som inkommit under revideringsprocessen av Nära Mat: Norrbottens livsmedelsstrategi. Revideringen genomfördes under 2020-2021. Underlaget kan komma att kompletteras
Projektet är en förstudie och syftar till att undersöka möjligheterna för att skapa en digital mötes- eller handelsplats för närproducerade livsmedel i Norrbotten.
För att säkra igångsättningen av åtgärderna i Nära Mat: Norrbottens livsmedelsstrategi 2016–2020 tillsattes en samordnare under åren 2017–2020. Samordnaren har fungerat som en katalysator och nod i arbetet med att genomföra både den regionala och den nationella livsmedelsstrategin i länet.
I Norrbottens län arbetar 3,4 procent av de förvärvsarbetande inom de gröna näringarna jämfört med riksgenomsnittet på 2,0. Antalet som i länet arbetar i hela
Kommunerna har ett stort ansvar för hur nyttjandet och förvaltandet av jordbruksmarken ser ut. Översiktsplanen är kommunens verktyg för hur mark och vatten skall användas långsiktigt och hur bebyggelse och infrastruktur skall utvecklas i den fysiska planeringen. Målet med en översiktsplan kan vara att den både skall fungera som kommunens vision om mark- och vattenanvändningen, ett handlingsprogram och vara ett styrdokument vid beslut som rör planering, bygglov och resurshushållning.
Norrbottens livsmedelsstrategi, Nära Mat, jobbades fram under 2015. Samverkande aktörer var Länsstyrelsen i Norrbotten, LRF Norrbotten, Norrbottens läns landsting och Norrbottens kommuner. Visionen som myntades: Mer norrbottnisk mat på tallrikarna.
Rapporten Nära Mat – Klimatavtryck från Norrbottens livsmedelsproduktion presenterar statistik och data över det klimatavtryck vår produktion ger och visar på vilka möjligheter vi har att minska klimatavtrycket genom att öka konsumtionen av livsmedel som producerats i länet.
Denna rapport togs fram 2015 och handlar om förutsättningarna för livsmedelsproduktion i Norrbottens län. Uppdraget är att ge en nulägesbeskrivning och att utifrån dessa förutsättningar lägga ett strategiskt perspektiv på framtiden och bidra till medvetna framtida beslut hos berörda organisationer. Uppdraget är inte att ge en ”sann” bild av framtiden utan att inspirera till nya utvecklingsvägar för livsmedelsproduktionen i Norrbottens län.
Rapporten “Utveckling av trädgårdsnäringen i Norrbotten och norra Sverige” publicerades 2015. Rapporten är en kartläggning som genomförts på uppdrag av Hushållningssällskapet i Norrbotten och Västerbotten för att ge en samlad bild av dagens situation inom den yrkesmässiga trädgårdsnäringen i Norrbotten och de tre övriga nordliga länen Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.
Rapporten “Mervärde i bär från norr” publicerades år 2009 och sammanfattar aktuell kunskap inom området mervärde, inre kvalitet, i bär som vuxit i nordliga områden. Det är en sammanställning över framför allt fenoliska ämnen och vitamin C, som man kan förvänta sig att finna i vilda och odlade norrbottensbär. Ämnen som tillhör den grupp, som övergripande brukar kallas antioxidanter.
På naramat.nu använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.