Naturbruk i Norrbotten
Förutsättningarna för hållbar matproduktion är goda i norra Sverige. Trots det är det ärförsörjningsgraden förhållandevis låg – men skulle kunna vara betydligt högre. Dettaundervisningsmaterial vill
Start / Publikationer / Typ
Välj ett ämne, typ eller år. Klicka på Rensa för att se alla.
Förutsättningarna för hållbar matproduktion är goda i norra Sverige. Trots det är det ärförsörjningsgraden förhållandevis låg – men skulle kunna vara betydligt högre. Dettaundervisningsmaterial vill
Föreläsningar om ekonomistyrning Inom Företagslyftet finns material för produktionsutveckling att ta del av. I ERFA-grupperna fördjupar vi arbetet med de företag som är med och
Nära Mat: Norrbottens livsmedelsstrategi presenterar en gemensamvision och målbild för vad länets aktörer tillsammans ska verka föratt uppnå i Norrbottens län. Länsstyrelsen i Norrbotten, Region
I denna handlingsplan presenteras en konkretisering av åtgärder föratt uppnå de strategiska målen i Nära Mat: Norrbottens livsmedelsstrategi2022–2030. Handlingsplanen kan utvärderas och justeras vidbehov år
Här presenteras nya odlingsbeskrivningar för odling av jordgubbar i norra Sverige, med målet att stödja utvecklingen av dessa odlingsarealer. Jordgubbar är eftertraktat och konsumenterna efterfrågar
På denna sida presenteras kunskapssammanställningar samt input som inkommit under revideringsprocessen av Nära Mat: Norrbottens livsmedelsstrategi. Revideringen genomfördes under 2020-2021. Underlaget kan komma att kompletteras
Projektet är en förstudie och syftar till att undersöka möjligheterna för att skapa en digital mötes- eller handelsplats för närproducerade livsmedel i Norrbotten.
Tyskland är världens fjärde största ekonomi och Europas största. Men det är också ett land som är fragmenterat, både kulturellt och ekonomiskt, vilket skapar utmaningar
För att säkra igångsättningen av åtgärderna i Nära Mat: Norrbottens livsmedelsstrategi 2016–2020 tillsattes en samordnare under åren 2017–2020. Samordnaren har fungerat som en katalysator och nod i arbetet med att genomföra både den regionala och den nationella livsmedelsstrategin i länet.
I Norrbottens län arbetar 3,4 procent av de förvärvsarbetande inom de gröna näringarna jämfört med riksgenomsnittet på 2,0. Antalet som i länet arbetar i hela
Många av de bär vi odlar idag är faktiskt vilda i Norrbotten; svarta vinbär, röda vinbär, hallon, åkerbär och havtorn. Arter som under de senaste seklen förädlats till sorter som ger högre skörd och är lättare att odla i trädgårdar och på åkern. I detta kompendium kommer några nya arter av trädgårdsbär beskrivas som växer vilt i andra delar av världen, med liknande klimat som vi har, och som under lång tid använts som livsmedel.
Den yrkesmässiga odlingen i Norra Sverige är idag i princip obefintlig. Enligt Jordbruksverkets trädgårdsräkning från 2017 fanns det noll hektar yrkesmässig hallonodling i Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Genom ökade kunskaper, bra odlingsteknik, lämpliga sorter och marknadsföring har hallonodling stora möjligheter att bli ett alternativ eller nischgröda för odlarna i norr. Dessa odlingsbeskrivningar kan bidra med ökad kunskap riktad till yrkesodlare med mål att öka den odlade arealen i norr och stärka konkurrenskraften för odlarna.
På naramat.nu använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.