Nära Mat: Norrbottens livsmedelsstrategi 2022-2030
Nära Mat: Norrbottens livsmedelsstrategi presenterar en gemensamvision och målbild för vad länets aktörer tillsammans ska verka föratt uppnå i Norrbottens län. Länsstyrelsen i Norrbotten, Region
Start / Publikationer / Ämne / Norrbottens livsmedelsstrategi
Välj ett ämne, typ eller år. Klicka på Rensa för att se alla.
Nära Mat: Norrbottens livsmedelsstrategi presenterar en gemensamvision och målbild för vad länets aktörer tillsammans ska verka föratt uppnå i Norrbottens län. Länsstyrelsen i Norrbotten, Region
I denna handlingsplan presenteras en konkretisering av åtgärder föratt uppnå de strategiska målen i Nära Mat: Norrbottens livsmedelsstrategi2022–2030. Handlingsplanen kan utvärderas och justeras vidbehov år
På denna sida presenteras kunskapssammanställningar samt input som inkommit under revideringsprocessen av Nära Mat: Norrbottens livsmedelsstrategi. Revideringen genomfördes under 2020-2021. Underlaget kan komma att kompletteras
För att säkra igångsättningen av åtgärderna i Nära Mat: Norrbottens livsmedelsstrategi 2016–2020 tillsattes en samordnare under åren 2017–2020. Samordnaren har fungerat som en katalysator och nod i arbetet med att genomföra både den regionala och den nationella livsmedelsstrategin i länet.
I Norrbottens län arbetar 3,4 procent av de förvärvsarbetande inom de gröna näringarna jämfört med riksgenomsnittet på 2,0. Antalet som i länet arbetar i hela
Många av de bär vi odlar idag är faktiskt vilda i Norrbotten; svarta vinbär, röda vinbär, hallon, åkerbär och havtorn. Arter som under de senaste seklen förädlats till sorter som ger högre skörd och är lättare att odla i trädgårdar och på åkern. I detta kompendium kommer några nya arter av trädgårdsbär beskrivas som växer vilt i andra delar av världen, med liknande klimat som vi har, och som under lång tid använts som livsmedel.
Upprinnelsen till denna text är ett samarbete mellan Norrbottens hälsostrategi, Norrbottens livsmedelsstrategi Nära Mat och Lärarutbildningen vid Luleå tekniska universitet. Meningen är att texten ska fungera som ett kunskapsunderlag och som en inspirationskälla för blivande och verksamma lärare som ska behandla området kost och hälsa.
Norrbottens livsmedelsstrategi, Nära Mat, jobbades fram under 2015. Samverkande aktörer var Länsstyrelsen i Norrbotten, LRF Norrbotten, Norrbottens läns landsting och Norrbottens kommuner. Visionen som myntades: Mer norrbottnisk mat på tallrikarna.
I ett samarbete mellan Nära Mat och Norrbottens folkhälsostrategi har ett norrbottniskt koncept av kostråd tagits fram. Syftet har varit att förena budskapen om en hållbar och hälsosam kost med målsättningen om en bättre folkhälsa och en hållbar samhällsutveckling i länet.
På naramat.nu använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.