Välkomna till Uppstart Nära Mat 2.0

Välkommen till Uppstart Nära Mat 2.0

Nu reviderar vi Norrbottens livsmedelsstrategi med sikte på 2030. Den 10 november bjuder vi på ett spännande program med många nyckelpersoner ifrån branschen i länet.

På scenen finns också Richard Tellström som är docent i måltidskunskap. Richard en av landets ledande experter på området matkultur som skrivit flertalet böcker, sommarpratat och jobbat med SVTs produktioner “Landet brunsås” och “Historieätarna”. Ni kan läsa mer om Richard här.

Konferensen sänds digitalt ifrån Vineyard event och konferens i Björsbyn, Luleå. Utöver det kan ni delta fysiskt i mindre grupper på ett antal ”satellitstationer” runt om i länet, som kopplat upp sig mot sänd stationen (Arvidsjaur, Jokkmokk, Gällivare, Övertorneå, Haparanda, Kalix och Piteå). Alla platserna har en begränsning i antalet deltagare. Utöver de fysiska platserna kan du även delta helt digitalt där du befinner dig. Vid anmälan anger du hur/var du vill delta på aktiviteten.

Moderator för dagen är Malin Winberg, entreprenör och journalist

Anmälan gör du här (senast 30 oktober):

Länk till anmälan

Målgrupp

Konferensen är kostnadsfri och vänder sig till livsmedelskedjans aktörer, livsmedelshandeln, rådgivningsorganisationer, forsknings- och utbildningsinstanser, offentlig sektor, finansiärer, landsbygdsorganisationer och lokala och regionala politiker.
Välkommen!

Program 10 november

9.45 – 10.00 Incheckning/Inloggning

10.00-10.25 Nära Mat – Nu tar vi riktning och sikte på framtiden!
Hulda Wirsén, samordnare Nära Mat, Länsstyrelsen

10.30 – 11.15 Inspel från delar av branschen i länet – utmaningar och möjligheter
Ulla Bergström, ordförande Norrmejerier
Roland Sandgren, VD Arvidsjaurs renslakteri
Teija Aho, VD Guldhaven Pelagiska
Magnus Nilsson, VD Nyhléns Hugosons

11.15-11.30 Från ord till bord – Innovation och utvecklingsarbete i livsmedelsbranschen
Livsmedelssektorn har potential att bli 20-talets nya innovativa super-näring. För att utveckla sektorns potential i Norrbotten och Sverige behövs mer forskning och innovation.
Marie Gidlund, verksamhetsledare Sweden Food Arena

11.30 -12.30 Lunch

12.30 – 13.10 Matvärderingar på 2020-talet mellan hållbarhet, hålla länge och uthållighet
Vad har påverkat utvecklingen av den svenska matkulturen och vilka faktorer har varit viktigast för konsumentvalen? Om detta och med fokus på hur konsumenter och producenter förhåller sig till trender och nya produkter kommer Richard berätta mer.
Richard Tellström, docent och matkulturhistoriker

13.15 – 14.25 Workshop inkl. kaffe
I Nära Mat finns ett åtgärdsprogram för att stärka Identitet och stolthet. Hur kan detta utvecklas?

14.30 – 14.50 Besöksnäring och måtidsturism
Vad ser vi för efterfrågan och vart är vi på väg inom denna sektor?
Andreas Lind, VD Swedish Lapland

14.50 – 15.00 Avrundning och sammanfattning


Varmt välkomna!

Har du frågor: naramat.norrbotten@lansstyrelsen.se
Läs mer på: www.näramat.nu
Följ oss på Facebook: Nära Mat: Norrbottens livsmedelsstrategi

Nära Mat: Norrbottens livsmedelsstrategi är ett samarbete mellan: