Polarterroir 1

Detta är en satsning på norrbottnisk matkultur. Projektet syftar till att få norrbottninsk livsmedelsproduktion att växa genom att stärka Norrbottens livsmedelsproduktion och matkultur, och samarbetet mellan livsmedelsproduktion och besöksnäring. 

Projektet ska ta fram en matatlas över Norrbotten, en så kallad terroiratlas. En kunskapsbas om hur, var och varför norrbottnisk mat tillverkas och påverkas av regionens specifika kulinariska arv, klimatmässiga förutsättningar, traditioner och ett flertal andra faktorer.

På sikt ska projektet bidra till att främja en hållbar utveckling av landsbygden och nya möjligheter för näringarna att utveckla sina verksamheter, tex med matupplevelsen som reseanledning.

Projektägare: Piteå kommun.

Finansiering: Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Samverkanspartner: Norrbottens livsmedelsstrategi: Nära Mat, Swedish Lapland visitors board, Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten.

Projekttid: Juni 2024 – mars 2026.