Plantera grönsaker, sätta potatis, vad är matjord och vad gör bin egentligen?
Viktig kunskap som tredjeklassare och deras lärare från tre skolor i Kalix fick sig till livs under första veckan i juni när Gunnar Jonsson Skolrådgivare i Nära Mat och lärare på LTU samt Elisabeth Öberg, Trädgårdsrådgivare i Nära Mat bjöd in till en heldag i odlingens tecken.
Arbete med skolorna är en del i Interregprojektet Food Education for Future som ska ge barn kunskap om hur det egentligen går till att producera mat.
Redan klockan halv nio på morgonen bussades eleverna ut till ett jordbruk i närheten av Kalix. Där fick de själva plantera grönkålen de sådde i april samt vitkål och romanesco, sätta potatis och lära sig vad matjord är och var den kommer ifrån.
En spännande timme väntade sedan vid bisamhällena där Gunnar berättade allt om bin och hur viktiga de är för frö-, frukt- och bärproduktion.
Barnen konstaterade sedan att binas nysamlade honung var det godaste de någonsin smakat. Till hösten återkommer eleverna för att skörda. Skörden av kål och potatis ska sedan tas med till skolan för att tillagas av kökspersonalen och serveras vid kommande luncher.
Kommunikationschef Reine Sundqvist och kommunikatör Kicki Wikholmvar med när elever från Sangis skola besöker Börjelsbyn som en del i EU-projektet Food education for the future. Besöket gav eleverna en praktisk inblick i hållbarhet och närproducerat.
På naramat.nu använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.