Varför lokalt?

Det är som eljest i Norrbotten. Vi har en position på världskartan som är makalöst intressant, med råvaror från fjäll till kust. Vi har löjrommen, renen, bären, mandelpotatisen och rödingen – råvaror som imponerar på vilken gourmet som helst. Faktum är att länets råvaror, från köttet till jordgubbarna och morötterna, har extra hög kvalitet.

Att det odlas och bedrivs jordbruk på den här breddgraden är unikt i världen. Tack vare de kalla vintrarna kan vi ha en renare produktion än många andra. Och tack vare de långa sommardagarna och svala sommarnätterna är det som odlas här ofta mer smakrikt och med mer näring och energi.

När det gäller mat finns det många självutnämnda profeter, en del tyckanden, höjda pekfingrar och ett antal dieter som ska göra ditt liv lyckligare och världen mer hållbar. Här ger vi dig fakta, svart på vitt: Åtta anledningar till att handla lokalproducerat.

1. Det bästa för klimatet

Norrbottnisk mat har mycket låg klimatpåverkan. Det beror bland annat på att transporterna är korta, vårt svala klimat och att vi odlar mycket vall till djurfoder - vilket i sin tur leder till ökad mullhalt och ökad inlagring av kol i jordarna.

2. Maten är renare

Att odla på den här breddgraden är unikt. Våra kalla vintrar och speciella somrar gör att grödorna är friskare.

3. Du värnar om biologisk mångfald

Vår naturbetesmark har lika stor biodiversitet som i djungeln. Utan den minskar den biologiska mångfalden, och vi får bara myrmarker och gran- och tallskogar kvar.

4. Du tär inte på jordens resurser

I dag produceras 40 procent av världens livsmedel med hjälp av borrat grundvatten och marker runt städer exploateras. Här i norr är allt tvärtom. Vi har en rik tillgång på sötvatten och marker som vinner på att brukas, både för oss och resten av världen.

5. Du slipper multiresistenta bakterier

I dag har vi den lägsta användningen av antibiotika i hela EU. I Sverige är det nämligen förbjudet att ge antibiotika till våra lantbruksdjur annat än vid sjukdom. Därav är multiresistenta bakterier extremt ovanligt på våra svenska gårdar.

6. Mat rik på energi, näring och smak

Sommarens soltimmar och de svala nätter ger våra bär och grönsaker högre sockerhalt. Det resulterar i att de blir godare, mer energirika och näringstäta med antioxidanter och vitaminer.

7. Du skapar arbetstillfällen

Genom att handla lokalproducerad mat bidrar du till en hållbar cirkulär ekonomi med ökad omsättning, även för andra företagare i samhället.

8. Vi ökar försörjningsförmågan av mat

Det finns utrymme för fler att verka i branschen. Om konkurrenskraften för våra livsmedelsproducenter ökar kan fler producenter bidra till en norrländsk livsmedelskedja från jord till bord och en ökad livsmedelsberedskap.